/Media/Dcyebtsj/Logo Huisman

Techniekwedstrijd

Vrienden van Techniek Maas en Waal heeft dit schooljaar voor het eerst Techniekwedstrijd Maas en Waal georganiseerd en daar hebben wij ons met heel veel plezier voor ingezet. 

5 juni 2024, 15:00

De jeugd enthousiast maken voor de techniek; dat was het doel van Techniekwedstrijd Maas en Waal. En dat is gelukt! De groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen in Maas en Waal hebben zich vol enthousiasme gestort op een werkstuk met als thema "Verticaal Transport"

Het idee

Eén van de leden van Vrienden van Techniek Maas en Waal is voorzitter van Techniekwedstrijd Rivierengebied en in die regio is dit al heel wat jaren een doorslaand succes. De hoogste tijd tijd om dit ook op te pakken in het Land van Maas en Waal. Het bestuur van Techniekwedstrijd Rivierengebied was gelukkig enthousiast en heeft de Vrienden van Techniek dan ook enorm geholpen door al hun informatie met de Vrienden van Techniek te delen.

 

Thema

Omdat "aan de andere kant van de Waal" het thema al bepaald was, hebben we vanuit Vrienden van Techniek datzelfde thema aangehouden, namelijk "Verticaal Transport". Iedere deelnemende klas werd verdeeld in groepjes van 4 á 5 leerlingen. Eerst gingen ze aan de slag met brainstormen, tekenen en het maken van mindmap.

 

Materiaal en gereedschap

Per groepje werd er een startpakket uitgereikt. Dit startpakket bestond uit een grondplaat waarop het werkstuk gemaakt moest worden en onder andere wat extra hout, elektrapijp en -draad, schroeven en een elektromotortje. Verder mochten de leerlingen hier van alles aan toevoegen zoals hout, stof, papier-maché, ijzerdraad, purschuim, enzovoort. Voor de scholen die geen of onvoldoende gereedschap hadden, werd er een gereedschapskist ter beschikking gesteld. 

 

Aan de slag 

Na het tekenen, de mindmap en de ontvangst van alle materialen konden de klassen aan de slag! Ze hebben een aantal weken aan het werkstuk kunnen werken en werden naast hun docenten bijgestaan door scholenbezoekers. Stuk voor stuk mensen met een technische achtergrond of ervaring in het onderwijs. Wat was iedereen enthousiast! In een logboek hebben de kinderen naast de tekeningen onder andere ook een reflectierapport bijgehouden over hun samenwerking. 

 

Slotmanifestatie

Natuurlijk hoort er bij een techniekwedstrijd ook een prijsuitreiking. Eerst hebben alle groepjes hun werkstukken ingeleverd op de PAX in Druten. Daarna had de vakjury en de jeugdjury de tijd om alle 74 werkstukken te beoordelen. Op dinsdag 4 juni was het dan eindelijk zover... de slotmanifestatie met prijsuitreiking! Deze dag werd gepresenteerd door niemand minder dan Rachel Rosier (bekend van tv programma Checkpoint). Er was een stormbaan, een quiz en de kinderen konden een broodje knakworst eten. Er waren maar liefst 365 kinderen aanwezig en uiteindelijk mocht de Tweestroom uit Altforst de hoofdprijs in ontvangst nemen.